HABERLER

Gebze-İzmir Otoyolu Projesi’ne 5 Milyar ABD Doları Tutarında Rekor Kredi!GERİ

Türkiye’de bugüne kadarki en büyük proje finansmanı kredisi için imzalar atıldı. Gebze-İzmir Otoyol Projesi için 9 bankanın yer aldığı konsorsiyum tarafından 5 Milyar ABD Doları finansman sağlanıyor.

İstanbul-İzmir arasındaki seyahat süresini 3,5 saate indirecek olan Gebze – İzmir Otoyolu projesinin, kalan tüm finansman ihtiyacını karşılayacak 5 milyar ABD Doları tutarındaki finansman paketi için kredi sözleşmeleri 5 Haziran 2015 tarihinde imzalandı.

Üç ana faza bölünerek hayata geçirilen projenin, Gebze- Orhangazi ve Orhangazi-Bursa kesimlerini oluşturan ilk iki fazı için 2013 ve 2014 yıllarında, 1,4 milyar ve 600 milyon olmak üzere, toplam 2 milyar ABD Doları tutarında finansman sağlanmıştı.

Söz konusu mevcut kredilerin refinansmanı ve projenin en uzun kısmını oluşturan Bursa-İzmir kesimi dahil olmak üzere, kalan tüm yatırımların finansmanı için kullandırılacak, 4 yılı geri ödemesiz toplam 15 yıl vadeli 5 milyar ABD Doları tutarındaki yeni kredi paketi, 9 bankanın eşit katılımıyla karşılanacak. Kredi paketi için oluşturulan konsorsiyumda Akbank, Deutsche Bank AG, Londra Şubesi, Finansbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi ve Ziraat Bankası yer alıyor.

Projenin en önemli geçiş noktası olan ve Dilovası ile Hersek arasına inşa edilen İzmit Körfez Geçisi köprüsü tamamlandığında, 3 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun ikinci asma köprüsü ve aynı zamanda 1.550 metrelik orta açıklığıyla da dünyanın 4’üncü büyük asma köprüsü unvanına sahip olacak.

Yap-işlet-devret modeliyle Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş tarafından yürütülen, 401 km uzunluğundaki otoyol projesinin ana yatırımcılarını Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi ve Göçay oluşturuyor.